Убунту линукс 133 (10-17)

16 | Total Attempts: 31

SettingsSettingsSettings
Please wait...
Убунту линукс 133 (10-17)

Прашања од книгата http://www.scribd.com/doc/41155390/стр. 10-17


Questions and Answers
 • 1. 
  Бизнис моделот на слободен софтвер и тој на комерцијалниот..
  • A. 

   Слободниот софтвер не ги охрабрува подобрувањата на софтверските решенија

  • B. 

   Слободниот софтвер се базира на бизнис решенија на сервиси

  • C. 

   Комерцијалниот софтвер го прават голем број на корисници кои активно учествуваат во неговата надградба

 • 2. 
  По цена на чинење
  • A. 

   Убунту е бесплатен!

  • B. 

   Windows e бесплатен?

 • 3. 
  Верзии на убунту и windows
  • A. 

   Убунту регуларно дава нова верзија на секои 7 месеци

  • B. 

   Windows има непостојан циклус на излегување нови верзии

 • 4. 
  Во поглед на вируси
  • A. 

   Убунту е често нападнат од вируси

  • B. 

   Windows e често нападнат од вируси

 • 5. 
  Windows и Убунту
  • A. 

   Windows може да се стартува со live cd

  • B. 

   убунту не може да се стартува со live cd

  • C. 

   На компјутерот може да има инсталирано и windows и убунту

 • 6. 
  WEb прелистувач и програм за електронска пошта
  • A. 

   Во убунту е вграден firefox како web прелистувач и evolution како емаил клиент

  • B. 

   Во windows е вграден internet explorer и outlook како емаил клиент

 • 7. 
  За канцелариски софтвер..
  • A. 

   Во убунту е вграден Ms Office

  • B. 

   Во убунту е вграден Open office

  • C. 

   Во убунту нема на почеток ниеден канцелариски пакет

  • D. 

   Во windows е вграден microsoft office

 • 8. 
  Програм за уредување слики во убунту е
  • A. 

   Ms paint

  • B. 

   Photoshop

  • C. 

   Gimp

  • D. 

   Impress

 • 9. 
  Web страната на невладината организација Слободен софтвер Македонија е:
  • A. 

   Www.slobodniprogrami.net.mk

  • B. 

   Www.slobodensoftver.org.mk

  • C. 

   Www.slobodensoftver.com.uk

 • 10. 
  Заедницата на корисници на слобден софтвер од Битола се вика:
  • A. 

   Легола

  • B. 

   Ангола

  • C. 

   Лугола

  • D. 

   Уфола

 • 11. 
  Излезни единици се:
  • A. 

   Монитор

  • B. 

   Печатар

  • C. 

   Тастатура

  • D. 

   Глувче

 • 12. 
  GUI е кратенка од
  • A. 

   Gnome user interface

  • B. 

   Graphical user interface

  • C. 

   Geodet user interface

  • D. 

   Gnu user interface

 • 13. 
  Едноставен текст уредувач во убунту gnome (едитор) е:
  • A. 

   Kate

  • B. 

   Nano

  • C. 

   Gedit

  • D. 

   Abiword

 • 14. 
  Во книгата за убунту по која се правени овие тестови, се разгледува верзијата:
  • A. 

   8.04

  • B. 

   8.10

  • C. 

   9.04

  • D. 

   9.10

  • E. 

   10.04

  • F. 

   10.10

 • 15. 
  При стартување на убунту, ако има повеќе корисници и ако не е поставено автоматско вклучување на некој корисник потребно е:
  • A. 

   Да се внесе само лозинка

  • B. 

   Да се внесат корисничко име и лозинка

  • C. 

   Да се внесе само корисничко име

  • D. 

   Првин се внесува лозинка, потоа се бира корисник

 • 16. 
  Изгледот на работната површина може да се смени со:
  • A. 

   десен клик над р.п., се бира backgorund, се бира слика

  • B. 

   лев клик над р.п., се бира backgorund, се бира слика

  • C. 

   среден клик над р.п., се бира backgorund, се бира слика

Back to Top Back to top