What was the total cost of the order to the nearest penny? - ProProfs Discuss

What was the total cost of the order to the nearest penny? The English department in a school required that all 140 pupils taking English in Year 11 had a copy of each book A to D Book Percent stock Cost per book A 44 3.95 B 80 4.75 C 133 7.95 D 30 5.99 A 10% discount was given for any book where 10 or more copies were ordered.

This question is part of test your numeracy skill
Asked by Muslimsardar, Last updated: Sep 10, 2018

muslimsardar

Muslimsardar

Â£1246.44

140 44 = 96 Use the on-screen calculator to find the cost before discount 96 x £3.95 = £379.20 Then take off the 10% discount (£37.92) Use the on-screen calculator to find the cost after discount £379.20 - £37.92 = £341.28 Follow the same procedure for Books B, C and D. Book B 140 80 = 60 60 x £4.75 = £285 10% discount is £28.50 £285.00 - £28.50 = £256.50 Book C 140 133 = 7 7 x £7.95 = £55.65 (no discount as less than 10 copies ordered) Book D 140 30 = 110 110 x £5.99 = £658.90 You could work out this stage mentally by multiplying 110 by £6 (£660) and subtracting 110 x 1p (£1.10). 10% discount is £65.89 £658.90 - £65.89 = £593.01 To find the total cost, add up the costs of the four titles. £341.28 + £256.50 + £55.65 + £593.01 = £1246.44